#kućazaodmorBajka

#kućazaodmorČarolija

#kućazaodmor

#Bajka

#Čarolija

#izvorpitkevodeDvoršćek

#izvorpitkevode

#Dvoršćek

Aktivnosti

 

ŠTO VIDJETI U JASTREBARSKOM I OKOLICI…

  

GRAD JASTREBARSKO

Jastrebarsko

Stara i plemenita naselja Grada Jastrebarskog dočekuju putnika namjernika ljepotom svojih bijelih i živopisnih nošnji, blagom svojih baroknih crkava, ukusnim zalogajem i proslavljenom dobrom kapljicom. Ako je ponosna ptica jastreb prvi zaštitni znak ovog grada, drugi je njegov simbol svakako zeleni list vinove loze, koja je već stoljećima srasla s osunčanim padinama i obroncima Plešivice, ”lijepe djevojke s plavom kudravom kosom, čija glava počiva u kamenom krilu Okić grada” (Vlado Vlaisavljević).

Najveći hrvatski pjesnik Antun Gustav Matoš napisao je o jastrebarskom kraju: “…divna dolina sa starodrevnim mlinom, šume, sela, crkve, dubrave, pa lanac modrih, bojom romantičnog zamagljenog plavog cvijeta zaprašenih planina… A oko vrata toga krasnog, šumovitog gorja s konturama počinulog, sretnog i idilskog života – đerdan od bisera prigorskih mjesta i vinorodnih starih sela… Ova magla je tamjan, a ove krasne šumske gore su oltari.”

Grad Jastrebarsko sa svojih 58 manjih ili većih naselja udaljen je 30 kilometara jugozapadno od Zagreba, a na prostoru od 229 kvadratnih kilometara živi 15 866 stanovnika. Razvoj Grada zasniva se na čistoći prirode, proizvodnji zdrave hrane i izvrsnih vina, na obrtu i maloj privredi, a iznad svega na turizmu i dolasku izletnika sladokusaca, planinara, lovaca i ribiča.

BOGATSTVO KULTURNIH SPOMENIKA

Najznačajniji kulturni spomenici u središnjem gradskom naselju, Jastrebarskom, su Erdödyjev dvorac, franjevački samostan s proštenjarskom crkvom svete Marije i župna crkva svetog Nikole. Gradski muzej i galerija, smješteni u staru gradsku vijećnicu, podignutu 1826, osebujno su ogledalo povijesti i kulture našeg drevnog i plemenitog grada i njegove okolice.

Kulturno-povijesni spomenici jaskanskog kraja su župna crkva svetog Petra u Petrovini, proštenjarska kapela Marije Snježne u Volavju, dvorac Oršića i župna crkva svetog Antuna Pustinjaka u Slavetiću, župna crkva Svete Ane u Gorici, župna crkva svetog Jurja i kapela svetog Franje Ksaverskog u Plešivici, župna crkva svetog Ivana Krstitelja u Gornjem Desincu, kapela svetog Pavla u Pavlovčanima i pozlaćeni oltar kapele svete Katarine u Domagoviću.

Od atraktivnih izletišta spomenimo omiljenu Mladinu, sa čuvenim podrumom grofova Erdödy iz 1730. i glasovitom motokros stazom, najstariju hrvatsku sanjkašku stazu na Plešivici, i omiljeni planinarski dom na Japetiću.

Dvorac Erdödy najstariji je sačuvani spomenik kulture u Jastrebarskom. Podigao ga je ban Matija Gereb između 1483. i 1489. Od početka 16. stoljeća pa sve do 1922. dvorac je bio u posjedu plemićke obitelji Erdödy. U dugoj povijesti mnogo puta dograđivan, ovaj četverokutni dvor pojačan s dvije impresivne, zaobljene kule bio je važna utvrda u vrijeme turskih osvajanja. Unutrašnje dvorište izvanredne akustike krasi trijem s arkadama i barokni stupovi. Ploču lijevo od ulaza ugradio je 1592. hrvatski ban Toma Erdödy, pobjednik bitke kod Siska (1593), sin prvog vlasnika dvorca bana Petra Erdödyja. U Gradskom muzeju Jastrebarsko nekoliko je prostorija posvećeno predmetima i namještaju iz dvorca. Dvorac Erdödy kojem predstoji skora potpuna obnova okružen je lijepim engleskim perivojem, danas omiljenim jaskanskim šetalištem.

 

Dani vina...
U JASTREBARSKOM …

Ponovno u Jaski… novi Lesićev Mural

Mural “Skokni do Jaske” nalazio se u samom centru grada, a nastao je kao plod suradnje Turističke zajednice Grada Jastrebarskog i dugoreškog umjetnika Leonarda Lesića nakon njegova gostovanja na Noći muzeja. Tema ovog murala je grof Stjepana Erdödyja, a na slici je upravo on u preskoku klupe. Fotografirao ga je njegov nećak, također plemić, Karlo Drašković, koji je dijelio ljubav prema fotografiji sa svojim ujakom Stjepanom. Fotografija koja je nastala 1895. godine prikazuje zaustavljeni pokret te je jedan od prvih primjera moment fotografije u svijetu iz tog vremena. Karlo Drašković (Bratislava, 1873. – Beč, 1900.) bavio se fotografijom u vrijeme kad je nacionalna romantika zahvatila i prožela kulturni i društveni život. Snimao je narodne nošnje, seljake, krajolike i arhitekturu, na brojnim putovanjima Mađarskom i Hrvatskom. Mural, osim umjetničke, ima i komunikacijsku vrijednost kroz natpis “Skokni do Jaske” koji na njemu stoji. On je tako svojevrsna razglednica-pozivnica kojom vas naš grad zove u goste. Skoknite! Jaska će vas dočekati raširenih ruku dobrodošlice!

…..Veljača 2021. godine – Skokni do #Jaske 🤸🏽‍♀️🤸🏽‍♂️

Mural “Skokni do Jaske” umjetnik Lesić već je i 2015, godine oslikao na zidu preko puta pošte, no kako je tamošnjim građevinskim zahvatima uklonjen, gradska Turistička zajednica pronašla je novu lokaciju, koja je, prema prvim dojmovima građana, bolja i preglednija.

“Lesićev mural, osim likovne vrijednosti, koja ponovo oplemenjuje javni prostor našeg grada, sada na novoj lokaciji, zasigurno će poslužiti i kao zanimljiva kulisa za fotografiranje ili barem na trenutak pozvati građane da zastanu i mislima odlutaju u prošlost.” – poručili su iz Turističke zajednice, koja je u suradnji s Gradom i realizirala ovaj projekt.

JASKANSKI VINARI

Plešivička vinska cesta

Ono po čemu je Jaska najpoznatija je Plešivička vinska cesta, otvorena još 2001. godine, a sastoji se od četrdesetak vinara s raznolikom turističkom ponudom koji će Vas ponosno provesti kroz svoje podrume. Tamo možete kušati osim autohtonih sorti kao što su portugizac, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj i svjetski poznate sorte vina poput chardonnayja, rajnskog rizlinga, sauvignona, traminca te crnog, bijelog i sivog pinota. Plešivička vina osvajaju iz godine u godinu brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i šire.

Turistička ponuda Plešivičke vinske ceste može se podijeliti na 3 vrste: svi vinari nude degustaciju vina u svojim podrumima, neki vinari osim degustacije, imaju i ugostiteljsku ponudu, odnosno nude autohtonu domaću hranu, posljednji osim degustacije i ugostiteljske ponude nude i smještaj u prekrasno uređenim smještajnim objektima, sa pogledom na plešivički “vinogradski” amfiteatar koji svakoga ostavlja bez daha.

Plešivičku vinsku cestu ukrašava pitoma ljepota okoliša kroz koji prolazi, kulturne i povijesne znamenitosti, tradicija i ljubazni domaćini. Također, u prekrasnom plešivičkom krajoliku možete uživati i baveći se raznim sportskim sadržajima kao što su: biciklizam, letački sportovi, lov, ribolov, trčanje ili jednostavno šetati plešivičkim obroncima. Tradicionalno, plešivička vina osvajaju iz godine u godinu brojne nagrade diljem Hrvatske i šire te su tako kvalitetna vina postala sinonim za jaskanski kraj.

Provedite ugodan i bezbrižan vikend u tradicionalno uređenim objektima, počastite se kvalitetnim vinom i uživajte u pogledu na plešivičke obronke prošarane vinogradima. Ljubazni domaćini imaju u ponudi svoja domaća jela, a nakon što Vas bogato ugoste, nude Vam i odmor u jednom od 5 smještajnih objekata na Plešivičkoj vinskoj cesti.

Dani vina...
U OKOLICI JASTREBARSKOG

Vranov dol i izvor pitke vode Dvoršćek

Vranov dol dolazi od riječi ‘VRANO’ ujedno je sinonim za fertilno, plodno, zrelo te zdravo. Osim toga, Vranov dol je bilo najbrojnije rastuće selo po broju djece u cijeloj okolici.

Modernizacijom, 1967. godine u Vranov dolu je postavljen sustav vodovoda, pa nakon toga stanovnici više nisu toliko konzumirali izvorsku vodu, a natalitet je padao zbog neotkrivenih razloga.

Zahvaljujući, pojedincima, ljubiteljima prirode i tradicije izvor pitke vode Dvoršćek je obnovljen te ima nekoliko funkcija.

Kraj izvora prolazi i nova biciklistička staza R8 pa svim biciklistima ovo će biti okrijepna postaja!!!

Dani vina...
NAJVIŠI VRH

Japetić

Japetić, najviši vrh Samoborske gore (879 m) jedno je od poznatih izletišta ovoga kraja. Zbog svoje očuvane prirodne ljepote, proglašen je rezervatom šumske vegetacije. Na samom vrhu je 12 m visoka razgledna piramida s koje se pruža lijep pogled na Samoborsko gorje. Još više očarava pogled s terase planinarske kuće na Žitnici odakle se za lijepa vremena dobro vidi Pokuplje, Žumberak, Klek pa čak i Alpe. Zbog odlične kuhinje, Žitnica je jedna od omiljenih izletišta. Do Japetića vode brojne, dobro označene planinarske staze i cesta preko Drage Svetojanske.

Laganom šetnjom do vrha Japetića ili Plešivice stižete za samo sat vremena hoda. Za obilazak popularnog Jaskanskog planinarskog puta potrebna su Vam puna dva dana. Ovisno o Vašim željama i mogućnostima, odaberite jednu od mnogobrojnih označenih planinarskih staza i boravite na svježem šumskom zraku, uživajte u prekrasnim pogledima koji Vam se s vrhova pružaju i naravno okrijepite se zdravom domaćom hranom i pićem po dolasku na vrh u planinarski dom Žitnica, na Japetiću. Planinarski dom Žitnica nudi Vam i smještaj ukoliko želite produžiti svoj boravak u prirodi , malo razgledati okolicu ili nastaviti obilazak Jaskanskog planinskog puta.

Dani vina...
Dani vina...
APLIKACIJA

“Jaska bike”

Odaberi svoju omiljenu stazu, sjedni na bike – uživaj u Jaski i njenim prirodnim ljepotama!

Aplikacija “Jaska Bike” nudi ti čak 8 različitih ruta kroz prirodu i zanimljivosti Jaske i njene okolice.

Obiteljska staza, staza vizura, staza kamena, staza tradicije, staza vode, staza baštine, staza prirode ili specifična staza vina – svaka od njih nudi nešto posebno i zanimljivo svakome avanturistu ili turistu, ali i svima onima koji već sada dobro poznaju Jasku ili pak ovdje oduvijek žive. Pronađi i Ti svoju stazu! Naime, aplikacija Jaska Bike će uz pomoć vašeg pametnog telefona sigurno voditi kroz 8 zanimljivih ruta različitih karaktera. Pomoću aplikacije već prije samog puta možete se pripremiti i saznati o svemu što na toj ruti možete vidjeti, ali i što vas na istoj očekuje. Prethodno upoznavanje s aplikacijom, pomoći će vam pri odabiru najbolje staze – s obzirom da su staze precizno tematski odrađene: udaljenost rute, težina rute te previđeno trajanje. Navođenje aplikacijom naučiti ćete i otkriti o; bogatstvu jaskasnke gastronomije, baštine i tradicijskih elemenata – prirode ljepote baštine ili pak pronaći najdraže vino. Grad Jastrebarsko i TZGJ kontinuirano ulažu u razvoj cikloturizama.Nakon nabavke električnih bicikala i izgradnje moderne garaže putem koje posjetitelji mogu unajmiti e-bicikle, označeno je 250 km staza, a sada je napravljena i aplikacija Jaska bike. Uskoro cikloturiste na navedenim stazama očekuju i odmarališta kako bi dodatno uživali u prirodi. Aplikacija je potpuno besplatna, a ukoliko ostanete bez interneta i/ili signala, stazu možete pratiti kroz preuzete GPX tragove i prometnu signalizaciju.  Podaci su prikupljeni od pouzdanih i provjerenih ruta partnera tako da nema straha da ćete zalutati ako krenete u nepoznato. A vašu rutu započnite svojim limenim ljubimcem na dva kotača ili pak električnim biciklom kojeg možete iznajmiti u prvoj javnoj garaži električnih bicikala u Jastrebarskom. Odaberi i ti svoju omiljenu stazu!

Dani vina...
U SVETOJ JANI

Svetojanske toplice

Sveta je Jana najprostraniji i najpitomiji dio Prigorja i oduvijek cilj izletnika. Najveće je naselje na zelenom grebenu obronaka Japetića Gorica Svetojanska. Do Svete Jane se može stići i preko sela Petrovine, poznatog po župnoj crkvi sv. Petra, a u blizini su i Rastoci, malo selo čuveno po tome što u njemu još živi tradicijski zanat – lončarenje.

U području Svete Jane nalazi se krelo kupke i toplice koji Jaskanci rado nazivaju “Stari bazen”. U bazen ulazi izvor prirodne vode te je omiljeno kupalište u ljetnim mjesecima Jaskanaca. Važno je napomenuti kako je kupka i mlin koji se nalazi u neposrednoj blizini uvršteni u zaštitu “Spomenik kulture”.

U SVETOJ JANI

Izvor vode Jana

Zdrava, izvorska pitka voda danas je gospodarski simbol Svete Jane. Staro, vrlo izdašno termalno vrelo u selu Svetojanske Toplice od davnina potvrđuje da je ovaj kraj izuzetno bogat kvalitetnom vodom. Zbog svog uravnoteženog mineralnog sastava i vrhunske kvalitete, izvorska voda Jana koju puni Jamnica u punionici Celine, svrstala se u sam svjetski tržišni vrh i postigla izuzetan uspjeh. Krepka svetojanska voda nije samo glasovita Jana! Iznad sela Lanišća nalazi se izvor zdrave, posebno omiljene pitke vode, koja je zbog svojih sastojaka, prema narodnoj predaji, na glasu kao afrodizijak!

Dani vina...
U JASTREBARSKOM

Dani vina

Bute črno ili belo ili pak plešivičko?! Zna se pili bumo plešivičko!”, povijesnom rečenicom hrvatske filmske industrije (film Tko pjeva zlo ne misli) prisutne na otvorenju manifestacije pozdravio je gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel. Ispred pokrovitelja, Zagrebačke županije, govorila je zamjenica župana Nadica Žužak koja se pritom zahvalila vinogradarima i vinarima jaskanskoga kraja što pronose ime grada, a onda i Zagrebačke županije sudjelujući na brojnim izložbama i sajmovima vina, gdje redovito osvajaju zapažene nagrade i priznanja. 

Dani vina...

Vranov dol 51 A & 51 B, Jastrebarsko

Doživi svoju Bajku sa nama!